SOSYAL MECRALAR VE AİLE DİNAMİKLERİ

Sosyal medyaya veda edecek/uzaklaşacak cesaretiniz var mı?
Günümüz de sosyal medya aile içi etkileşimi engelleyen unsurlardan biri haline gelmiştir. Elbette yorucu ve yoğun geçen günlerde haberleşme ve iletişim bağlamında olumlu yönleri bulunan sosyal medya, zaman geçtikçe iletişim aracından çok daha fazlası haline gelmiştir. Gün içerisinde kahvaltı masası dahil olmak üzere sosyal mecralarda ‘takılma’ ‘gezme’ gibi adlandırılan vakit geçirme eylemi gece yatıp uyuyana kadar devam ediyorsa, akıllı telefon-tablet-bilgisayar gibi teknolojik avantajlar artık bir avantaj değildir aksine bağımlılık haline gelmiş demektir. Sosyal mecralardan bir süre uzak kalabilir misiniz? Bu soruya cevabınız için fazlaca düşünüyorsanız üstelik hayal dahi edemiyorsanız bu bağımlılığı gözden
için alarmlar çalıyor demektir.
EŞLER ARASINDA  DUYGUSAL YAKINLIK

Sosyal mecralar aile kurumu açısından yeni bir dinamik konum halini almıştır. Bu yeni dinamik aile içerisine en doğru şekilde yerleştirilmeli aksi takdir de yapılan sosyolojik ve psikolojik araştırmalar  sosyal medyanın doğru kullanılmaması ilişkilerin üzerinde oluşturduğu bozucu etkisi  giderek artmakta olduğunu göstermektedir. Bu olumsuzlukların en başında sosyal medyanın  bir güven ölçer olarak görülmesi gelmektedir. Güven bir ilişkinin temel dinamiği iken sosyal medya ile kolaylıkla yıkılır durumuna gelmiştir. Eşlerin birbirlerine şifre vermesi veya saklaması, kimlerin fotoğraflarının beğenildiği, arkadaşlık istekleri gibi faktörler ilişkinin varlığı, gerçekliği, güven, sevgi gibi temel duyguları yıpratıyor. Zaten ilişkilerde kolaylıkla yerine konulamayan güven duygusu kendi içerisinde sevgi, saygı ve paylaşımları barındırmasıyla ailenin temel dinamiklerine zarar veriyor. İlişkimiz de güven ve sevgi doyumuna ulaşmak elbette yine çiftlerin karşılıklı yapıcı ve güven verici eylemleri ile sağlanabilir. Örneğin; ‘Hissettiğiniz tüm duyguları eşinize  ifade etmelisiniz. Eşinizin sosyal medya hesaplarının şifresini saklaması’ bu durumda ne hissediyorsunuz? Hislerinizi içinizde büyütmek yerine paylaşmayı tercih edebilirsiniz. Sosyal medyanın  bir başka önemli etkisi ise eşler arasında iletişim kopukluğuna sebep olmasıdır. Eşlerin birbirlerine sadece fiziksel olarak yakın olmaları yeterli bir durum değildir. Eşler birbirlerine fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal ve psikolojik olarak da yakın bir ilişki içerisinde bulunmaları gerekmektedir. Bu ilişkiler de ancak eşlerin birbirlerine vakit ayırmalarıyla elde edilecek becerilerdir. Bu becerilerin aile içerisinde varoluşu aile bireylerinin ayrı ayrı yaşam kalitesi için önem taşımaktadır. Eksik iletişim bireyleri yıpratır üstelik çeşitli sağlık problemlerine sebep olur.

UNUTMAYALIM İLİŞKİMİZİ GÜZELLEŞTİRMEK VE İLİŞKİMİZE VAKİT AYIRMAK BİRBİRLERİNE BAĞLI VE  DOĞRU ORANTILIDIR.
YENİ NESİL EBEVEYN !
Yanlış kullanımı ile eşler arasında yıkıcı etkilere sebep olan sosyal medya, bu olumsuz etkilerini ebeveyn ve çocuk ilişkisinde de taşıması gözle görülür bir durumdur. Çocuklar güvensiz olarak algıladıkları bu yaşamda koşulsuz sevgi ve güven temennisi içerisindedir. Ebeveynler olarak onlara sunacağınız sevgi, hoşgörü, mutluluk gibi duygular ile birlikte  zaman geçirmek, güzel paylaşımlar da bulunmakta ebeveyn ve çocuk ilişkisini tartışmasız bir üst seviyeye taşımaktadır. Çocuklar ebeveynlerini rol model olarak görmekte ve bu şekilde öğrenme yeteneklerini geliştirmektedirler. Ebeveynlerin kullandıkları tüm  dijital platformları bir tatmin aracı, yalnızlık, asosyalleşme gibi duygular barındırarak kullanmaları  çocuklarına da bu olumsuzluğu onayladığı düşüncesini kabul ettirir.  Bu durum ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi zedeleyebilir. Uzun vade de düşünüldüğünde aile üyelerinin birbirlerine olan bağlılığını azaltmaktan başka bir şey olmadığı görülmektedir. Çocuklarınızın enerji ve dikkatini sosyal medyadan uzaklaştırarak farklı faaliyetler içerisinde bulunmalarını sağlayabilirsiniz. Ebeveynlerin bu durumda oluşacak muhtemel problemleri hesaba katmaları, dijital ortamda paylaşılanlar ve geçirilen vaktin daima ebeveynin kontrolün de olması önem arz ediyor.
Gerektirdiği takdir de bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
SEVGİLERİMLE…
AİLE DANIŞMANI MELİKE ALBAYRAK
İletişim için : 0552 379 84 06

Yorum Bırakın

  Bizi Arayın