Ankara Sınav Kaygısı Danışmanlığı

Ankara Sınav Kaygısı Danışmanlığı

Merkezimizde Uygulanan Sınav Kaygısı Programın Özellikleri

  1. Aşama
  • Öğrencinin çalışma alışkanlıkları, kendine bakış açısı, iç dinamikleri mercek altına alınır. Yıkıcı kaygının yarattığı fizyolojik belirtilerin yaşanılan durumla (sınav ve benzeri) ilgili olduğu gerçeği gençle paylaşılarak, düzenli nefes alma teknikleri, gevşeme egzersizleri gibi, bu belirtilerle başa çıkma becerileri kazandırılır.
  • Öğrenci aynı zamanda , zamanın iyi planlanması, etkin ders çalışma yöntemleri, dikkat ve konsantrasyonu güçlendirme konularında bilgilendirilir.
  1. Aşama
  • Gençlerimizin içinde bulunduğu sınav kaygısının gönüllerden kovulmasında Hipnoz- Telkin yöntemi de çok kuvvetli bir yardımcıdır. Bu yöntemde öğrencinin meditatif bir duruma gelmesi sağlanarak bilinç altına, onun öz güven eksikliğini giderecek, çalışma motivasyonunu sağlayacak, heyecanını dindirecek, dikkatini artıracak mesajlar verilir.

Sınavlara hazırlanan gençlerin anne babalarının tutum ve davranışları da gencin başarısını etkileyen önemli bir unsurdur. Anne babaların bu konuda gerekli bilgi ve donanımlara ivedilikle sahip olmaları gerekir. Anne-babaların çocuklarından beklentileri, kendi özlemleri ve istekleri doğrultusunda olmamalı, onların gerçek kapasiteleri doğrultusunda olmalıdır. Gerek uzmanların görüşünü alarak, gerekse gencin geçmişteki başarı grafiğine bakarak gerçeğe yakın bir karar verebilirler. Sürekli ona “çalış” komutu vererek, ya da “ bu kadar çalışıyorsun hala başaramıyorsun, emeklerimize yazık olacak” gibi ifadelerle , gencin öz güvenini yaralamaktan ve zaten yaşamakta olduğu kaygıyı arttırmaktan kaçınmaları gerekir.

Sevgili Öğrenciler;

  • Sınavları öncelikle kendi bireysel sorumluluğunuz olarak görün, ailenizin ve öğretmenlerinizin kaygılarını yüklenmeyin.
  • Sınavlar kişiliğin değil, bilginin değerlendirilmesine yarayan ölçüm araçlarıdır.
  • Sınavlar denetlenmek değil, kendini denetlemektir.
  • Sınavların bir ölüm kalım meselesi değil yeniden kazanılabilir haklar olduğunu unutmayın.
  • Sınav öncesinde ve sırasında yaşanan bedensel tepkilerinizi (düzensiz nefes alma, ellerin terlemesi vb.) geçici kaygı belirtileri olarak kabul edin. Bu yüzden bedeninizin kontrolünü kaybetmeyin. Bedensel tepkilerle başa çıkabilmenin en iyi yolu düzenli nefes alıp vermeyi öğrenmektir. İyi nefes almak iyi nefes vermekle başlar. İyi nefes burundan, ağır, sessiz ve derin alınır. İyi nefes alındığının iki katı sürede verilir. Günde, 40-50 kere bu şekilde nefes almanız, kaygı düzeyinizi dengeler.
  • Sınavlara olumlu düşünce yapısı ile “ elimden gelenin en iyisini yapacağım” diyerek başlayın.
  •  

Sevgili öğrenciler, sizlerin, öncelikle varlığınız, aileniz ve çevrenizdeki sevdikleriniz için çok önemlidir. Sınavlar sizin sadece bilginizi değerlendirmektedir. Başarınız, ailenizin sevinci, başarısızlığınız ise sadece yeniden yapılanmanızı gerektirecek bir durum olacaktır. Sizler bizler için koşulsuz mutluluk kaynaklarısınız.

 

SINAV KAYGISI DANIŞMANLIĞI

Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı, öğrencinin sınavla ilişkili çoğu gerçekçi olmayan olumsuz beklentilerinin yarattığı yoğun sıkıntı hissidir. Sınavlardan önce bir miktar kaygı duyulması motivasyon ve performansı arttırıcı etkisi için  doğal ve gerekli olsa da  gelişimsel olgunluk düzeylerine göre TEOG ve LGS sınavlarına hazırlanma sürecindeki stres farklılık göstermektedir. Kaygı istenen düzeyin üzerine çıktığında kişinin dikkat, öğrenme, bellek fonksiyonları olumsuz etkilenir, başarı  ve motivasyonu düşer. Stresin artmasıyla birlikte olumsuz düşünceler öğrencinin zihnini kaplamaya başlar.

 

Sınav kaygısının belirgin bir şekilde gözlemlenmesi mümkündür:

  • Sınav esnasında oluşan mide ağrıları,
  • Karın bölgesinde oluşan rahatsızlıklar,
  • Avuç içlerinde oluşan aşırı terleme ve baş ağrısı,
  • Sınav  öncesinde çekilen uykusuzluk,
  • Sınav sırasında aşırı heyecanlanmak,
  • Bilinen soruların heyecan yüzünden unutulması,
  • Bilgilerin karıştırılması,
  • Soruların arka arkaya çözülememesi veya yanlış çözülmesi,

     bireylerin sınav kaygısı ve korkusunu ölçekler yardımıyla derecelendirir.Kaygı ve korku arasındaki farkın anlamlılığını stres düzeyi ile ilişkilendirdikten sonra bireysel ya da grup çalışmalarından hangisinin uygun olacağına karar verir. Beslenme programından zaman yönetimi tekniklerine kadar koçluk ve mentorlük yardımı yapar. Bireysel takıntı ve depresif belirtilerini  değerlendirip  uygun terapi teknikleriyle çalışır. Bu yazılar neslihanaslıhan.com sitesinden alınmıştır.

 

 

Ankara Kariyer Aile Danışma Merkezi – Psikolojik Danışmanlık – Aile Danışmanlığı Merkezi olup, Türkiye’de uzman kadrosu ile hizmet vermektedir. Randevu almak için lütfen arayınız. 0 555 072 14 06 – 0552 379 84 06

 

Yorum Bırakın